Japanilaista runoutta (haiku ja tanka)

Tervetuloa tähän postaukseen! 

Tässä postauksessa kerron teille pari japanilaista runotyyliä, haikun ja tankan, ne ovat siis tietystä määrästä tavuja koostuvia tietynlaisia runokokonaisuuksia.


Kuva: Wallpaper Cave
 

Kummissakin aihe on useimmin luonto ja kaikki sellainen mikä ei ole ihmisen tekemää tai muokkaamaa, kuten lammetja tunteet. Radioja ja mikroja taasen näkee harvemmin tällaisissa runoissa. 

Myös muitakin kuin luontoaiheisia tankoja ja haikuja on, että ei se ole mikään täydellisen tankan tai haikun merkki.

Ja toinen yhdistävä tekijä on ettei kummissakaan käytetä riimejä. Ne muodostavat runokokokainsuutensa rytminsä avulla. 


Haiku


Haiku muodostuu 5-7-5 tavumäärästä, joka tarkoittaa sitä, että ensimmäisellä rivillä on viisi tavua toisella seitsemän ja kolmannella taas viisi. 

Nämä kolme säettä muodostavat säkeistön. Säkeistöjä voi olla haikussa moniakin, mutta liian pitkästä voi kadota idea. 

Itse asiassa ideaa ei aina ole haikussa, vaan se on vain mietteitä, jotka eivät aina edes liity mitenkään toisiinsa. Esimerkiksi aihe voi olla koko ajan vesi, mutta kolme riviä eivät oikein liity täydellisesti toisiinsa, ehkä vähän muttei täysin. Haikuun voi myös tehdä idean ja/tai sitoa rivit toisiinsa, mutta se ei ole pakollista. Haiku on enemmän mietteitä, joissa ei aina ole juonta.

Haiku liittyy useimmin luontoon ja sitä korostaaa jokin vuodenaikasana runossa. Vuodenaikasana voi olla esimerkiksi aurinko, sadesää, kirsikkapuu tai lumikide. Vuodenaikasanaa ei kumminkaan ole pakko löytyä haikusta, jotta se olisi täydellinen.

Toinen haikussa yleisesti käytettävä asia on kaksi eri mielikuvaa tai ajatusta. Mielikuvia erottaa leikkaussana, joka on yleensä huudahdusta tai hämmästyneisyyttä kuvaava sana. 


Tässä pari esimerkkiä haikuista (Itse kirjoittamiani.):


Tuuli ulisee

Ullakon ikkunalla

Lehti putoaa


Tähän runoon olen yrittänyt sitoa lauseet yhteen ja ottanut teemaksi syksyn, minkä pitäisi näkyä tekstissä. 


Tämä turmio

Elämän ilojenkin

Saa räjähtämään 


Tässä taasen yritin saada kaksi eri ajatusta, mutta en nyt tiedä onnistuinkohan aivan niin hyvin kuin olisin halunnut... ja tämä ei ehkä aivan siltä vaikuta, että olisi kaksi ajatusta, sillä tällä toisella lukukerralla meinasin hukata ne ajatukset itsekin.


Puron kivikko

Kalan kyljen kiillossa

Auringon hohde


Tästä en kyllä osaa sanoa yhtään. Ehkä onnistui ehkä ei. Ajatusta en yrittänyt oikein saada tähän. Ehkä kesän ja valon. Itse en tästä pidä, mutta olkoon nyt täällä.


Tanka


Tankassa teema on useimmin luonnon lisäksi myös rakkaus tai kaipaus ja ne taitavat olla yleisempiä aiheita kuin luonto, mutta luonto on kuitenkin yksi yleisimmistä aiheista.

Runo on tavujärjestelmällä 5-7-5-7-7, eli oikeastaan kuin haiku, mutta kaksi seitsemän tavuista riviä enemmän. Itse asiassa haiku onkin kehittynyt tankan alusta.

Tanka on useasti yksi säkeistöinen, sillä sen japaninkielinen nimi tarkoittaa lyhyttä runoa. Mutta tietenkin säkeistöjen määrä voi vaihdella ja pitkäkin tanka on mahdollista löytää jostakin. 

Tankan kirjoitusasu on yleisimmin 3/2 eli kolme ensimmäistä riviä on ensimmäinen virke ja kaksi viimeistä toinen. Myös 2/3 on todella käytetty. Tanka voi myös olla muillakin järjestelmillä tehty, joten näihin ei tarvitse nyt niin suuresti kiinnittää huomiota kirjoittaessa.

Tanka on todella paljon haikun kaltainen vaikkakin tangoissa ei aina aiheet ole aivan samoja kuin haikuissa. Haiku on kuitenkin kehittynyt tankasta, joten se saattaa johtua siitä...


Ja taas esimerkkejäni:



Tunnen kipinää, 

kun lähemmäksi tulet.

Sydämessäni

on aina paikka sulle, 

joka ei täyty muilla.

 

Tässä runossa on käytetty 2/3 tahtia tai rytmiä, millä nimellä sitä nyt ikinä sanotaankaan. Aihe rakkaus ja muutenkin todella tavallinen (ja minun mielestäni jop tylsä (ei, Aino, tämä on kyllä kaunis runo, mutta tylsä, koska noudattaa sääntöjä.)) tanka. Ja tästä runosta on muuten kiittäminen Ainoa, sillä itse en saanut tätä kirjoitettua vaan hän auttoi minua tässä.


Taivas, maa, meri

Maan avaavan kitansa

Mainingit meren

Taivas vihallaan repii

Vain kolme kohtaloa


Tämä on tehty 3/2 rytmillä, eli yleisimmällä rytmillä. Runo itsessään on pelkistetty niinkuin tangat yleensä ovat ja se kertoo yksinkertaisesti ei mistään maallisesta vaan enemmän kaikesta mikä on tärkeämpää. Runoa on ainakin minun vaikea selittää, joten pikkaisen sekava selitys.


Kuinka Artemis

Osaa nuolen kiidättää,

Ares sodan loi

Ja Apollon musiikin?

Miten Zeus salamat luo?


Tässä on vain kirjoitettu tanka välittämättä mistään. Tangan lausejaon olen määrännyt aivan itse ja aihe on kenties epätyypillisesti jumalat, Kreikan jumalat. 

Tässä, minun mielestäni jopa onnistuneessa, tangassa näet ettei aina säännöt ole pakollisia.

Kommentit

  1. Ihania runoja😍! Ite tykkään ehkä enemmän haikuista (tai miten ikinä se taivutetaankaan), koska ne on lyhyempiä ja arvoituksellisempia. Ei sillä, etteikö nuo toisetkin olisi nättejä🥰, ite vaan tykkäsin siis enemmän haikujen tyylistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Moona :D Samaa mieltä, että haikut ovat kivempia ja ainakin minun mielestäni helpompia kirjoittaa :)

      Poista
  2. Mä tykkään yleensä enemmän haikuista, mutta tässä postauksessa mun lemppari oli tuo ensimmäinen tanka.
    Pari kirjoitusvirhettä löytyi ja ainoa minkä nyt muistan, on se, että tuolla luki ensimmäistö. Se oli siinä tanka- tietotekstin tokavikassa kappaleessa.
    Kiinnostava postaus 🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, myös Ainon puolesta, sillä se runo on hänen käsialaansa :D
      Korjaanpas tuon ja luen vielä kerran, jos löytäisin muutkin virheet :)

      Poista
  3. Ihana Linnea että pidit❣ ja kiitos Oonalle joka laittoi mut kirjoittamaan "tylsän" runon🙂

    VastaaPoista
  4. Upeita! Munkin lemppari oli luultavasti tuo ensimmäinen tanka, mutta Olivia löytää luultavasti lempparinsa ihan lopusta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! (Taas myös Ainon puolesta) Kiva, että pidit runoista :D

      Poista
  5. Tokavikassa runossa on aluksi pienempi fonttikoko ja se suurenee loppua kohti...🙃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa tiedn tämän. Ja myöskin sen, että ekassa tankassa on isommat välit ja olen yrittänyt sumplia sitä jotenki. :D

      Poista
  6. Kiva postaus! Muttamutta, jos se oli tietopostaus, olisiko siinä voinut kertoa jotain kuuluisista runoilijoista, jotka kirjoittavat haikuja ja/tai tankoja...? Okei, unohtakaa, mun oudot ideat part 294 :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Idea oli kertoa niistä runoista ja miten niitä kirjoitetaan ei kuuluisia runoja ja runoilijoita xd

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos, jos kommentoit se on meille todella tärkeää. <3

Jos oma kommentointisi ei toimi klikkaa etusivulla sivupalkkia ja sieltä 'kommentoinnin vastinetta' jonne voit jättää kommenttisi myös.

Toivoisin, että kommentoit postauksiini ja jos asiasi on negatiivistä palautetta kertoisit siitä asiallisesti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runo/teksti, jolla ei ole nimeä, koska olen liian laiska

Vain yksi päivä elämästäni

Ilmoitus & Kunnossa